Carbid

Carbidschieten, of ook wel melkbusschieten genoemd, is een plaatselijk gebruik in sommige zuidelijke, noordelijke en oostelijke streken van Nederland. Het vindt gewoonlijk plaats op of rond oudjaar. Carbid wordt in een melkbus of verfblik gelegd en enigszins natgemaakt, bijvoorbeeld met een beetje water, waarna de bus wordt afgesloten met het deksel of een plastic bal. Het zich vormende acetyleen wordt door een klein gaatje in de bus ontstoken en ontploft met een dreunende (met een grote bus vaak oorverdovende) knal, waarbij deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terechtkomt. Om nog grotere knallen te veroorzaken, wordt ook wel gebruik gemaakt van groter materiaal, zoals bij ons een dieselvat, of omgebouwde Rooimachine.

We zijn met Carbidschieten begonnen in de zomer van 2000, met slechts 1 melkbus op een landweggetje ergens buiten de bebouwde kom van Diever. Ons team, een hechte vriendengroep uit het dorp, bestond toen nog maar uit een man of 6. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot 10 man en een bussenverzameling van 25 stuks en vele andere oorverdovende spullen.

Op deze website zal je zien dat we in 2001 een omgebouwde hydrofoor hadden en in 2002 een oude dieseltank. Tja, waar gaat het heen? Het wordt gevaarlijk als het materiaal waarmee je schiet, scheuren gaat vertonen. De druk in zo’n vat kan oplopen totdat ie ontploft. En dan heb je een klein probleem!

Er zijn meerdere mensen die met carbid schieten; daarbij gaat het vaak om de hardste knal en wie de deksel het verst wegschiet. Hier worden ook kampioenschappen voor gehouden, maar wij doen daar niet aan mee. Zodra er geschoten wordt zijn fototoestel en camera standby, dit voor website-vulling enz.

Doordat ons werk op internet staat, heeft stofzuiger Geenstijl ons ook gevonden. Eind 2004 kwam de postduif van Prof. Hoxha von Ploxha en zo kregen we dat jaar roze shirts van de Chileen en honderden hits op de site. Wij waren altijd trots onze vermelding bij de Stijlloze Klassiekers, totdat ze ons na en paar jaar weer uit de Klassiekers hebben gegooid, beetje jammer!!

Inmiddels hebben we er een sport van gemaakt om elk jaar ergens op TV te komen, publiek of commercieel. Dit lukt tot op heden aardig; zo zijn we op diverse zenders en in verschillende programma’s geweest.

Tot slot:

Carbid (of calciumcarbide) is een stof die in eerste instantie lijkt op steen. Het wordt niet gewonnen uit een mijn, maar wordt gemaakt door cokes en gebluste kalk te verhitten in een oven. Carbid reageert met water tot acetyleengas. Dit gas zorgt voor de hevige verbrandingsreactie in de melkbus. Vroeger werd carbid veel gebruikt in de lasindustrie, omdat het acetyleengas in verbranding met zuurstof een zeer hete vlam (3000°C!) produceert. Ook werd het vroeger vaak gebruikt voor het uitroken van mollen. Een kilo carbid kost tegenwoordig tussen de drie en tien euro.